سلام دوستای عزیزم
میناکاری تو ایران در حدود پنج هزار سال قدمت داره که از رنگ های معدنی برای تزیین ظروف و زیورآلات استفاده می شده. این هنر یکی از صنایع دستی معروف اصفهانه که امروزه بیشتر روی زیرساخت مس لعاب شده و با تکنیک مینای نقاشی انجام میشه.
تو این ویدیو که قسمت اول از فصل اول سری ویدیوهای آموزش رایگان میناکاری روی مس، گام به گام از پایه هست، آموزش ترسیم اسپیرال یا همون گردش حلزونی رو براتون در نظر گرفتم.
اسپیرال یا گردش حلزونی در طراحی سنتی در واقعیت همون ساقه گیاهه، این ساقه ها به صورت استیلیزه تبدیل به گردش یا اسپیرال شدن، رشد می کنن، نامحدود رونده هستن و از قسمت های متفاوت انشعاب پیدا می کنن، دارای نظم، هماهنگی و ریتم هستن که بر مبنا و اصول ریاضی شکل گرفتن. گردش ها در واقع بستری برای نشستن نقوش ختایی و اسلیمی و حیوانی هستن که به اصطلاح استیلیزه شدن.
رسم گردش اولین مقوله ایه که برای یادگیری طراحی سنتی باید یاد گرفت. برای رسیدن به رسم یک اسپیرال منظم و خوش فرم باید اول یاد بگیرین یک خط صاف رو بصورت چشمی و بدون ابزار تقسیم بندی کنین که داخل ویدیو به طور مفصل با رسم شکل توضیح داده شده. برای اینکار اول خطتون رو تقسیم به دو کنین و با نقطه مشخص کنین، بعدش عدد تقسیمتون رو هم نصف کنین، مثلا هفت قسمت، که تقسیم به دو میشه سه و نیم، اون نیمش رو در نظر نگیرین و فقط عدد صحیحش رو روی نصف خط که مشخص کردین تقسیم کنین یعنی سه قسمت، حالا قسمتها رو چشمی کوچیکتر کنین تا اون نصف قسمت نزدیک مرکز در بیاد، حالا اگه تقسیمتون درست بود همون اندازه ها رو اونطرف دیگه خط هم بکشین، اینطوری خطتون بدون استفاده از ابزار خیلی دقیق تقسیم بندی میشه.
بعد از اینکه تقسیم بندی چشمی رو یاد گرفتین برین سراغ خطوط منحنی و اندازه های مختلف رو تقسیم کنین تا چشم و دست و مغزتون با هم هماهنگ بشن.
بعد با ترسیم یه دایره و رسم قطر اون و تقسیم بندیش میتونین یه اسپیرال بکشین، همونطوری که تو ویدیو کاملا تشریحش کردم. برای مثال اگه بخوایم اسپیرالی با سه دور گردش داشته باشیم اول یه دایره می کشیم، قطرش رو می کشیم و تعداد گردشامون رو دو برابر می کنیم، یعنی شیش و قطرمون رو تقسیم به 6 می کنیم، یعنی روی هر شعاع سه قسمت. حالا نقطه شروع و جهت گردشمون رو مشخص می کنیم و مثل تو فیلم با نیم دایره نقطه ها رو به هم وصل می کنیم، 1 به 2، 2 به 3، 3 به 4 و تا آخر که به مرکز میرسه و اینطوری اسپیرال ما رسم میشه.
سعی کنین گردشهای مختلف با تعداد دورهای متفاوت بکشین که کاملا یاد بگیرین، حالا سعی کنین به صورت چشمی و بدون خطوط راهنما اینکار رو انجام بدین، از دو دور تا ده دور، از کوچیک تا بزرگ، هر چی تمرینتون بیشتر باشه دستتون روونتر میشه.
در ترسیم اسپیرال چهار نکته بسیار مهمه:
1- شروع گردش
2- جهت گردش
3- رعایت فاصله بین دو ساقه
4- کشیدن گردش روان بدون شکستگی
تمرین در منزل:
1- تعدادی خطوط ساده و منحنی رو به صورت چشمی به 5 و 6 و7 و 8 و 9 و 10و 11 قسمت تقسیم بندی کنین
2- ترسیم اسپیرال با تعداد دورهای متفاوت ابتدا با خطوط راهنما و سپس بدون خطوط راهنما
3- قسمت پایین کاغذ A4 گردش بکشید که به هم اتصال داشته باشند، از چهار دور تا یک دور، از قسمت پایین به سمت بالا که تو فیلم کاملا توضیح داده شده و راهنمایی کامله. شروع و جهت گردش، فواصل بین ساقه ها و نداشتن شکستگی رو فراموش نکنید.
تمرینی که دادم رو انجام بدین و اونا رو در ابتدای قسمت بعدی با تمرین من چک کنین تا اگه مشکلی داشتین حل بشه.
عزیزان اگر اسپیرال رو خوب تمرین کنین و یاد بگیرین، توی داشتن نقوش سنتی زیبا، خیلی میتونه مهم و تاثیرگذار باشه.
در صورتی که این ویدیو مورد پسندتون بود لطفا لایک و سابسکرایب کنین، زنگوله رو هم بزنین تا به محض بارگذاری ویدیو جدید، بهتون اعلام بشه.
اگه سوالی براتون پیش اومد لطفا تو قسمت نظرات بنویسین، تا جایی که بتونم کمکتون میکنم.
برای دیدن آثار و نکات آموزشی بیشتر لطفا صفحه من در اینستاگرام رو دنبال کنین:
https://instagram.com/azarroshan.gallery?igshid=MzNlNGNkZWQ4Mg==
#آموزش_گام_به_گام
#آموزش_رایگان
#آموزش_میناکاری
#مینانگار
#میناکاری_سفال
#میناکاری_روی_مس
#مینای_خانه_بندی
#آموزش
#ویدیوی_آموزشی
#آموزش_صفرتاصد
#اسپیرال
#آموزش_ترسیم_اسپیرال
#گردش_حلزونی
#تقسیم_بندی_چشمی
#مبلمان_میناکاری
#مینای_سه_بعدی
#پلاک_میناکاری
#زیورآلات_میناکاری
#مینای_مشبک
#مینای_نقاشی
#اسلیمی
#ختایی
#آرابسک
#نقوش
#نقوش_سنتی
#طراحی_سنتی
#دکوراسیون_داخلی
#گلومرغ
#گل_و_مرغ
#پردازنقطه
#میراث_فرهنگی
#میراث_کهن
#دانشگاه_هنر_اصفهان
#صنایع_دستی
#آذر_روشن
#گالری_آذرروشن
#خلاقیت
#خلاق_باشیم
#اصفهان
#اصفهان_زیبا
#enamel
#enameler
#azarroshangallery
#teaching
#enameljewelry
#enamelteaching
#freeteach
#esfahan
#handicrafts
#creativity
#arabesk